Kristály Gyógyszertár
3533 Miskolc , Harmadik u. 13-15.
Tel.: 06-46/530-562 Fax:06-46/530-563
e-mail: miskolc@kristalygyt.t-online.hu
Hireink / Újdonságaink

Ingyenes vércukor mérés: Kérésére egy csepp vérből vércukor mérést végzünk!

Cukorbetegség: Diabétesz mellitusz Anyagcserezavar, melyet a vércukor szintjének kóros megemelkedése jelez. A betegség kialakulásának oka lehet a hasnyálmirigy egyik hormonja, az inzulin mennyiségének a csökkenése vagy az inzulinrezisztencia. Az orvostudomány kétféle cukorbetegséget különböztet meg, az egyik inzulinfüggő, a másik nem az. Az előbbi főleg fiataloknál jelentkezik, és állapotukat inzulinkezeléssel lehet egyensúlyban tartani. A nem inzulinfüggő cukorbetegség főleg a túlsúlyos idősekre jellemző, betegségük nem mindig igényel inzulinterápiát.


A cukorbetegség szövődményei
A cukorbetegség úgynevezett általános betegség. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon a szervezet majdnem teljes egészét károsíthatja, ha a betegséget nem sikerül egyensúlyban tartani, vagyis rossz a kezelés módja vagy a szervezet nem reagál kellőképpen az alkalmazott terápiára. Érelmeszesedéses plakkok lerakódása az agy, a szív, a láb és a hímvessző nagy és közepes artériáiba, a kis erek fala megvastagodik és áteresztővé válik. A rossz keringés következménye a rossz sebgyógyulás, szívbetegségek, a végtagok üszkösödése, impotencia. A szem ideghártyájának erei is károsodnak, ami miatt romlik a látás, vakság is kialakulhat. A kötőszövetek megvastagodása vagy összehúzódása. Romlik a fehérvérsejt-működés, ezért megnő a fertőzések veszélye, különösen a bőr és a vizeletelvezető rendszer érintettek. A vesék vérerei is károsodnak, ami rossz veseműködéshez, veseelégtelenséghez vezet. Az idegek károsodása: az érzékelés csökkenése, a végtagok bizsergése és fájdalma, az egyik láb gyengülése stb. A bőr gyenge vérellátása és csökkent érzékelőképessége miatti nehezen gyógyuló sebesedések, fertőzések, diabéteszes fekély kialakulása. A vérnyomást és az emésztőrendszert szabályozó idegek károsodása hirtelen
vérnyomásváltozásokhoz, hasmenéses rohamokhoz vezet.

Ingyenes vérnyomásmérés: Kérésére megmérjük vérnyomását!

Magasvérnyomás-betegség: Hipertónia. A felnőttkori normál vérnyomásérték 130/ 85 higanymilliméter (a határérték 139/89). Amennyiben a szisztolés vérnyomásérték tartósan 140 vagy magasabb, és a diasztolés érték 90 vagy magasabb, akkor magasvérnyomás-betegségről beszélünk, amit kezelni kell. A magasvérnyomás-betegség okozta legfontosabb panaszok: gyakori fejfájás, főleg a tarkótájon, ingerlékenység, idegesség, szédülés. A huzamosabb ideig fennálló magas vérnyomás szívelégtelenség, valamint érelmeszesedés kialakulásához vezethet. Megfelelő kezeléssel a vérnyomásértékek a normál szintre csökkenthetők, aminek következtében a beteg panaszai enyhülnek és a szövődmények is elkerülhetők. A magas vérnyomás kezelésére kifejlesztett gyógyszerek segítségével elkerülhetők a betegség okozta kockázatok, különös tekintettel az agyi érkatasztrófákra.
Terhességi magas vérnyomás. Ha az állapotos nő vérnyomásának felső értéke 140 Hgmm-nél több, vagy ha az alsó érték 90 Hgmm vagy magasabb, terhességi magas vérnyomásról beszélünk. Az anya magas vérnyomása súlyos esetben megakadályozza a magzat fejlődését, illetve koraszüléshez vezethet. A hipertónia néha nem reagál a szokásos kezelésre és túlságosan magas értékekre szökik fel. Ilyenkor a vizeletben megjelenik az albumin (plazmafehérje), a végtagok és az arc vizenyőssé válik, ami együtt a terhességi mérgezés igen súlyos állapota (az első terhesség második felében alakulhat ki). Ez eszméletvesztéssel járó rángógörcsrohamot válthat ki, ami általános epilepsziás rohamhoz vezethet, méhlepényleválást is okozhat és veszélyeztetheti az anya és a magzat életét is.

Gyakori egészségügyi, és életmód problémák

Obezitás Kóros elhízás
A zsírszövet túlzott felhalmozódása a szervezetben, melynek következtében a testsúly lényegesen, a testmagassághoz viszonyított normál értékhez képest mintegy 20-25%-kal megnövekszik. Az elhízás okai meglehetősen szerteágazóak: túlzott mértékű és helytelen táplálkozás, öröklődő családi hajlam, anyagcsere- és endokrin-tényezők stb. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az elhízás fokozott kockázatot jelent az olyan népbetegségnek számító kórképekben, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a mozgásszervi problémák.
Eddigi látogatók száma:
2